In Nederland betalen de meeste huishoudens een vaste elektriciteitsprijs, bijvoorbeeld ongeveer €0,23 per kWh, ongeacht het tijdstip van gebruik. Dit model weerspiegelt niet de dynamische groothandelsprijzen van elektriciteit, die gedurende de dag variëren op basis van het totale verbruik en de productie van hernieuwbare energie.

MasterTherm biedt een innovatieve oplossing om warmtepompen te beheren en optimaliseren op basis van elektriciteitsprijzen, volgens het SmartGrid principe. In tegenstelling tot standaard systemen die werken op een eenvoudig AAN/UIT-principe, passen MasterTherm-warmtepompen dynamisch hun instellingen aan voor maximale efficiëntie en besparingen.

Bijvoorbeeld, om de temperatuur in uw huis op 21°C te houden van 7-8 uur ’s ochtends en 6-10 uur ’s avonds, optimaliseert het systeem de warmtepomp om te verwarmen tijdens de goedkoopste elektriciteitsuren. Als de pomp vóór 7 uur ’s ochtends werkt tegen prijzen tussen €0,05-0,07 per kWh, kan het huis worden verwarmd tot ongeveer 21,5°C tegen 4 uur ’s middags. Daarna wordt de pomp uitgeschakeld en laat de temperatuur natuurlijk dalen tot 21°C.

Dankzij de koppeling met dynamische energietarieven, zoals Agile Octopus, en het gebruik van de native app van MasterTherm, krijgen gebruikers een zelflerend systeem dat het energieverbruik optimaliseert. Dit maakt MasterTherm een van de slimste verwarmings- en koelsystemen wereldwijd.

Volgens Nick Salini, een actieve gebruiker van MasterTherm, heeft de integratie met de Agile Octopus API en de mogelijkheid van de warmtepompcontroller om zijn werking te optimaliseren, geleid tot besparingen van ongeveer 50% ten opzichte van traditionele vaste elektriciteitstarieven. De Agile-tarief is direct gekoppeld aan de groothandelsprijs van elektriciteit en bevordert het gebruik door eindgebruikers door de kosten te variëren.

Voor grotere panden biedt MasterTherm, in samenwerking met Loxone, nog preciezere en dynamische regeling. Loxone’s geavanceerde gebouwautomatisatie stelt gebruikers in staat om alle aspecten van hun warmtepompsysteem te monitoren en aan te passen voor optimale efficiëntie en comfort. Met Loxone kunnen we complete verwarmings- en koelsystemen integreren en beheren, inclusief verlichting, zonwering, ventilatie en meer, alles via een centrale, gebruiksvriendelijke interface. Hierdoor kunnen grotere panden niet alleen hun energieverbruik optimaliseren maar ook hun totale operationele kosten verlagen.

Belangrijke voordelen samengevat:

  • Lagere operationele kosten: Verwachte besparingen tot 35%.
  • Elektriciteit van bijvoorbeeld Agile Octopus is afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonneparken, wat milieuvriendelijkheid garandeert.
  • Gebruiksgemak: Het slimme systeem is eenvoudig te configureren via een telefoon-app.
  • Geavanceerde gebouwautomatisatie: Dankzij Loxone kan het energiebeheer in grotere panden verder geoptimaliseerd worden.

Agile Octopus en MasterTherm-warmtepompen vertegenwoordigen een doorbraak in efficiënt en economisch elektriciteitsgebruik. Dit systeem vermindert niet alleen de energiekosten, maar ondersteunt ook groene energie, waardoor het een uitstekende keuze is voor wie op zoek is naar een duurzame en economische woning.

MasterTherm werkt actief aan het aanbieden van SmartGrid-mogelijkheden aan zijn Europese en Nederlandse klanten zodra het tarief algemeen beschikbaar wordt.

#slimstewarmtepompen #duurzaamheid #energiebesparing #klimaatbeheersing #CO2reductie #milieuvriendelijk #HomematicIP #MasterTherm #intelligentebesturingssystemen #AgileOctopus #Loxone #SmartGrid

Autheur

ir. Casper Linsen