Veel Gestelde Vragen2024-06-07T09:27:23+00:00

Frequently Asked Questions

Veelgestelde vragen over warmtepompen

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?2024-02-08T14:40:35+00:00

Een warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron, zoals de buitenlucht, bodem of water, en geeft deze af aan je woning. Dit kan gebruikt worden voor verwarming, koeling en warm tapwater.

Welke soorten warmtepompen zijn er?2024-02-08T14:41:16+00:00

Er bestaan verschillende types warmtepompen, de meest courante zijn:

  • Lucht-warmtepomp: Haalt warmte uit de buitenlucht.
  • Bodem-warmtepomp: Haalt warmte uit de bodem.
  • Water-warmtepomp: Haalt warmte uit grondwater of oppervlaktewater.
Kan ik een warmtepomp aansluiten op mijn bestaande radiatoren?2024-05-24T07:34:40+00:00

Hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Daarom is het aansluiten van een warmtepomp op vloerverwarming meestal beter dan op radiatoren. Als je je warmtepomp wilt aansluiten op bestaande radiatoren, hangt de mogelijkheid af van verschillende factoren zoals de afgiftetemperatuur van de warmtepomp, de dimensionering van de radiatoren, de diameter van de leidingen en de isolatiegraad van je woning.

Warmtepompen die warmte uit de grond of bodemwater halen, hebben doorgaans een hogere afgiftetemperatuur dan systemen die lucht gebruiken. Voor systemen met een lagere afgiftetemperatuur is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Raadpleeg hiervoor een specialist.

Bij twijfel kun je een eenvoudige test doen, mits je de maximale afgiftetemperatuur van de beoogde warmtepomp kent. Laat op een koude dag de verwarming in je woning afkoelen, verlaag de temperatuur van je ketel tot de afgiftetemperatuur van de gewenste warmtepomp, zet de verwarming weer aan en draai de radiatoren open. Als je woning voldoende warm wordt, is de warmtepomp geschikt voor je radiatoren. Zo niet, overweeg dan extra isolatie, andere radiatoren of convectoren, of – bij een uitgebreide renovatie – vloerverwarming.

Ook de opstelling van de radiatoren is belangrijk. Deze moeten op een collector gemonteerd zijn en niet in serie zijn opgesteld.

Kan ik mijn sanitair water verwarmen met een warmtepomp?2024-05-24T07:40:05+00:00

De meeste installaties zijn geschikt om zowel je ruimtes te verwarmen als om warm water te produceren.

Je kan echter ook een warmtepompboiler installeren alleen voor warm water. Deze gebruikt de restwarmte uit onverwarmde ruimtes of de afgevoerde warme lucht van het ventilatiesysteem.

Moet ik mijn warmtepomp vaak laten onderhouden?2024-05-24T07:38:05+00:00

Om het rendement van uw warmtepomp optimaal te houden, is regelmatige controle wenselijk. je kunt hiervoor een onderhoudscontract afsluiten met je installateur.

Een warmtepomp is onderhoudsvriendelijker dan verwarmingssystemen op gas of stookolie omdat er geen verbranding plaatsvindt en daardoor minder onderhoud nodig is. Toch is het raadzaam om je warmtepomp elke twee jaar te laten controleren.

Ga naar de bovenkant