De Nederlandse warmtepompmarkt groeit snel door toenemende bewustwording van klimaatverandering, EU CO2-reductiedoelen en de overstap naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zonne-energie. Ondanks deze groei is er nog steeds een gebrek aan diepgaand begrip van warmtepomptechnologie bij het publiek, professionals en bedrijven in hernieuwbare energie.

Echte warmtepompen, zoals die van MasterTherm, zijn ontworpen om zowel te verwarmen als te koelen via een omkeerbaar koelcircuit, wat leidt tot een hogere efficiëntie en veelzijdigheid. In tegenstelling tot warmtepompachtige chillers en airconditioners, die voornamelijk voor koeling zijn ontworpen en minder effectief zijn voor verwarming, bieden echte warmtepompen aanzienlijke energiebesparingen en een lagere CO2-uitstoot.

Vergelijkingen met andere EU-landen met koudere klimaten laten zien dat echte warmtepomptechnologie in de afgelopen twee decennia aanzienlijk is verbeterd. Landen zoals Zweden, Denemarken, Duitsland en Oostenrijk geven de voorkeur aan echte warmtepompen boven gemodificeerde chillers, omdat deze laatste vaak goedkoper zijn maar minder effectief en duurzaam.

Voor advies- en ingenieursbureaus is het essentieel om te begrijpen dat de efficiëntie van warmtepompsystemen in commerciële omgevingen afhankelijk is van factoren zoals de kwaliteit van de compressor, expansiekleppen, warmtewisselaarafmetingen, systeemcontroles en de grootte van de verdamper. Traditionele chiller-systemen, soms aangepast als warmtepompen, zijn meestal ontworpen voor koeling met een optimale temperatuurverschil van 15-20°C en zijn niet geschikt voor de hoge temperatuurverschillen die nodig zijn voor verwarming in commerciële gebouwen.

Onze warmtepompen kunnen ook worden gecombineerd met slimme sturing van Homematic IP en efficiënte afgiftesystemen van JUPITER, zoals vloerverwarming, wandverwarming en plafondkoeling, voor nog grotere energiebesparingen en een optimaal binnenklimaat. JUPITER, gevestigd in Moordrecht, biedt hoogwaardige systemen die zowel verwarmings- als koelingsopties bieden, wat bijdraagt aan een duurzame en comfortabele leefomgeving.

Door te investeren in echte warmtepompen, profiteert u van een langere levensduur en hogere efficiëntie. Terwijl gemodificeerde chillers een levensduur van slechts 5-7 jaar kunnen hebben, gaan echte warmtepompen 15-20 jaar mee. Dit verschil is te danken aan de robuuste constructie van warmtepompen, inclusief roestbestendige aluminium of roestvrijstalen frames en hoogwaardige inverters.

Consulting engineers moeten ook aandacht besteden aan de Coëfficiënt van Prestatie (COP) en de Seizoensgebonden Coëfficiënt van Prestatie (SCOP), die de efficiëntie van warmtepompen meten. Hoewel deze cijfers belangrijk zijn, is het essentieel om te begrijpen dat de werkelijke efficiëntie in de praktijk kan variëren afhankelijk van de integratie in het verwarmingssysteem van een gebouw.

Kortom, voor duurzame en kosteneffectieve verwarmingsoplossingen is het belangrijk om te investeren in echte warmtepompen in plaats van gemodificeerde chillers of airconditioners. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe onze warmtepompsystemen uw commerciële projecten kunnen transformeren en bijdragen aan een groenere toekomst.

#echtewarmtepompen #klimaatbeheersing #energiebesparing #duurzaamheid #CO2reductie #warmtepomptechnologie #propaan #milieuvriendelijk #HomematicIP #JUPITERvloerverwarming

Autheur

ir. Casper Linsen