Mastertherm heeft in samenwerking met BSPM en Codex Energy een onderzoek uitgevoerd naar een bestaand gebouw met behulp van IES virtuele omgevingssoftware. Het doel van deze studie was het analyseren van de resultaten en het ontwerpen van een milieuvriendelijke oplossing voor het hotelgebouw.

 

Analyse en ontwerp van warmtepompsysteem

Op basis van de resultatenanalyse heeft ons team een oplossing voorgesteld die een cascade van split-luchtwarmtebronnen combineert met een water/water-warmtepomp op hoge temperatuur. Deze combinatie biedt verschillende voordelen voor zowel energie-efficiëntie als comfort voor de gasten.

 

Luchtwarmtepompsysteem

Het geselecteerde luchtwarmtepompsysteem werkt op basis van weerscompensatie. Dit betekent dat het systeem zijn prestaties aanpast op basis van de externe weersomstandigheden, waardoor zowel de efficiëntie als het comfort voor de hotelgasten wordt gemaximaliseerd. De gesplitste luchtwarmtebronnen zorgen voor verwarming en koeling in het hele gebouw.

 

Water/water-warmtepomp op hoge temperatuur

Naast de luchtwarmtebronnen is er ook een water/water-warmtepomp met hoge temperatuur in het ontwerp opgenomen. Deze warmtepomp is verantwoordelijk voor het leveren van 65˚C water voor douches, wastafels en keukengebruik in het hotel. Bovendien bedient de warmtepomp de bestaande luchtbehandelingsunits (AHU’s) in de bar en de zalen.

 

PV-systeem op zonne-energie

Om de energieduurzaamheid verder te verbeteren is er een 60kW zon-PV-systeem geïnstalleerd. Dit systeem maakt gebruik van zonne-energie om ter plekke elektriciteit op te wekken, waardoor de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen wordt verminderd.

 

Conclusie

De samenwerking tussen Mastertherm, BSPM en Codex Energy heeft geresulteerd in een innovatieve oplossing om het hotelgebouw milieuvriendelijker te maken. De combinatie van split air source units met een hoge temperatuur water/water warmtepomp zorgt voor een efficiënte werking in verschillende delen van het hotel. Bovendien verbetert de integratie van een zonne-PV-systeem de algehele kostenefficiëntie en duurzaamheid.

 

Kostenbesparing in het hotel

Belangrijkste bevindingen:

 • Vóór de optimalisatie had het hotel te maken met hoge energiekosten door inefficiënte werking van het verwarmingssysteem.
 • Door verschillende maatregelen door te voeren, wist het hotel de verwarmingskosten met meer dan 70% te verlagen.

 

Geïmplementeerde strategieën

 • 1

  Energie-efficiënte HVAC-systemen: Het hotel investeerde in moderne, energiebesparende HVAC-systemen die zijn uitgerust met geavanceerde temperatuurregeling en automatiseringsfuncties. Met deze systemen kan de verwarming worden geoptimaliseerd op basis van de bezettingsgraad en de weersomstandigheden buiten, wat resulteert in een lager energieverbruik.

 • 2

  Slimme terminaltechnologie: Dankzij de toepassing van smart terminal-technologie konden het hotel en het warmtepompsysteem de temperaturen in verschillende delen van het gebouw nauwlettend bewaken en regelen. Dit intelligente systeem paste de temperaturen aan op basis van herhaalde patronen, waardoor efficiënter gebruik werd gemaakt van energiebronnen zonder afbreuk te doen aan het comfort van de gasten.

 • 3

  Bewustzijn en training van personeel: Het hotel organiseerde trainingssessies voor het personeel om hen bewust te maken van energiebesparingspraktijken met betrekking tot verwarmingsgebruik. Medewerkers kregen voorlichting over het minimaliseren van onnodig verwarmingsgebruik in onbezette kamers of gemeenschappelijke ruimten, waardoor verantwoord energieverbruik in het hele gebouw werd aangemoedigd.

 • 4

  Het systeem verlaagt de temperatuur van het verwarmingswater op deze basis in plaats van de zones volledig uit te schakelen. Deze praktijk leidt tot een veel hogere SCOP, zelfs bij gebruik van bestaande radiatoren in het hele gebouw.

Systeemspecificaties

 • Cascade van 6 BA60iS units met ingebouwde stoomkoelers
 • 1 hogetemperatuur water/water-warmtepomp AQ75ZHX
 • 3 warmwaterboilers met snelle terugwinning van 1000 liter
 • 1 buffervat van 1000 liter met interne schotten voor een optimale scheiding tussen aanvoer en retour van LPHW.
 • RD2 en RD4 zeer effectieve magneetfilters/luchtvuilafscheiders
 • Slim cascaderegelingssysteem voor warmtepompen

Met dank aan Master Therm Ireland / Lukas Kadlik

Vrijblijvend advies

Onze experts staan voor u klaar

Wilt u een offerte ontvangen? Heeft u vragen over een Master Therm warmtepomp die u al heeft? Of wenst u persoonlijk advies?

Bel ons gerust op 0182 399 837 of mail naar info@generatetechnology.com, onze adviseurs staan je graag te woord.